OBRAZEM: Nejzajímavější stromy Evropy

02.02.2016 11:11

Soutěž Evropský strom roku vznikla před pěti lety v návaznosti na oblíbenou anketu Strom roku, která se dlouhodobě koná i v Česku. Do finále evropské soutěže vždy postupují vítězové národních kol. Smyslem Evropského stromu roku je poukázat na zajímavé staré stromy jako na důležité přírodní i kulturní bohatství, kterého bychom si měli vážit a chránit jej. V Evropském stromu roku na rozdíl od jiných soutěží není důležitá krása, velikost nebo věk, ale příběh a spojení s lidmi. O evropský primát letos soutěží stromy z 15 zemí.

Velký dub v Liernu, Belgie
Příběh stromu
Když procházel Karel Veliký rozlehlým lesem, zastavil se na pasece. Přelétla nad ním sojka a upustila císařovi na hlavu malý žalud. Karel Veliký ho zašlápl do země a dodal: „Malý doubku, lidé z Liernu si tě vždycky budou pamatovat." Dubu je nyní více než 1000 let. Z jeho dutiny se stala kaple zasvěcená svatému Antonínu Poustevníkovi. Dne 30. května 2015 v Liernu zasadili tři duby inspirované myšlenkami „Otce Evropy" a vytvořili tak začátek velkého řetězu evropských dubů.
Foto: Francis Davister

Velký dub v Liernu, BelgiePříběh stromuKdyž procházel Karel Veliký rozlehlým lesem, zastavil se na pasece. Přelétla nad ním sojka a upustila císařovi na hlavu malý žalud. Karel Veliký ho zašlápl do země a dodal: „Malý doubku, lidé z Liernu si tě vždycky budou pamatovat." Dubu je nyní více než 1000 let. Z jeho dutiny se stala kaple zasvěcená svatému Antonínu Poustevníkovi. Dne 30. května 2015 v Liernu zasadili tři duby inspirované myšlenkami „Otce Evropy" a vytvořili tak začátek velkého řetězu evropských dubů.Foto: Francis Davister

Pro zvětšení klikněte do obrázku

Nejdiskutovanější názory

Vložte nový příspěvek

Pro přidání vlastního názoru musíte být přihlášen.

Přihlášení | Registrace

Diskuzní příspěvky




Časopis Týden

Předplaťte si časopis Týden

V čísle 08/2024 najdete >




Týden

Sedmička

Interview

Instinkt

TV Barrandov

Kino Barrandov