Ptejte se odborníka
O psychice a hubnutí s Mgr. Zuzanou Douchovou

21.08.2014 12:23

Zdravé a úspěšné hubnutí je spojeno s pravidelnou, vyváženou stravou a dostatkem pohybu. Co když se nám ani přesto nedaří a honí  nás mlsná, přepadají záchvaty přejídání, nebo se daří kila shodit, ale stále nepřichází pocit štěstí a spokojenosti? Úspěšné hubnutí není jen o jídle a pohybu, ale také o naší psychice! Jakým způsobem se motivovat ke změně? Co si můžeme při dietě dovolit jíst? Jak si stanovit cíle, abychom dosáhli úspěchu? Na tyto a další otázky odpovídala Mgr. Zuzana Douchová, odborná garantka iniciativy Vím, co jím a piju.

Mgr. Zuzana Douchová je nutriční poradkyně, psycholožka a somatická koučka. Specializuje se na komplexní péči při zdravém hubnutí, poruchy příjmu potravy a osobní rozvoj. Vystudovala psychologii na UK v Praze se specializací na poruchy příjmu potravy. V iniciativě Vím, co jím se specializuje především na psychologické aspekty stravování a přípravu receptů pro web. Podílí se na řadě projektů podporující zdravé hubnutí a zdravý životní styl.

Chat

  • Karla S.

    Dobrý den,

    mám velké problémy s pohybem - tedy respektive s tím začít. Zkouším chodit do posilovny, ale nějak mě to prostě nebaví, přitom vím, že výsledky stojí za to, ale nevím, jak se správně motivovat...máte nějakou radu? Jiné sporty mne už vůbec nebaví - maximálně ještě běhání, ale to se také donutím jendnou týdně...

    Dík moc.

  • Host chatu

    Dobrý den, začít s jakýmkoli pravidelným pohybem je ze začátku opravdu těžké a vyžaduje alespoň určitou dávku motivace. Do sportu se vyloženě nutíte a hledáte jak se správně motivovat? Nenuťte se!:) Najděte si pohyb, který Vás bude alespoň trochu bavit, každé začátky jsou těžké, ale postupně se z cvičení může stát i radost:) Baví Vás běhání? Začněte jednou týdně a až budete chtít, přidejte další den! Začněte hezky pozvolna a neklaďte na sebe hned vysoké nároky. Zkuste zapojit do pohybové aktivity přátelé či rodinu, nebo si pohyb zpříjemnit Vaší oblíbenou hudbou, apod. Držím palce!

  • Laura

    Dobrý deň. Veľmi potrebujem schudnúť, ale nedarí sa mi. Stále si poviem, že už od zajtra... aj začnem cvičiť a menej jesť /vlastne ani nie menej, ale zdravo/ no prejde pár dní a mňa pochytí taká potreba na niečo nezdravé, že sa neviem ovládnuť a potom mám výčitky svedomia. Viem, že je to o pevnej vôli, ale neviem sa vtedy vôbec ovládať. A čo sa týka toho cvičenia.. idem si síce zacvičiť, ale s absolútnym nezáujmom. Je pravda, že po cvičení mám dobrý pocit, ale vybrať sa mi robí nesmierne problémy. Dá sa s tým niečo robiť? Ďakujem

  • Host chatu

    Dobrý den, Určitě se s tím něco dělat dá!:) Nedaří se Vám hubnout, protože se možná do hubnutí příliš nutíte a chybí ta správná vnitřní motivace. Pak není hubnutí o nedostatečné vůli, ale slabé motivaci. Zkuste si sepsat všechny důvody, proč vlastně chcete hubnout, jaké výhody i nevýhody Vám hubnutí přinese. Zkuste se na hubnutí předem psychicky připravit. Hubnutí by mělo být vždy v souladu s Vašimi potřebami a možnostmi. Nehubněte tedy podle předepsaných vnějších pravidel, které už dopředu víte, že Vám nevyhovují. Najděte si své vlastní důvody a způsoby hubnutí, do kterých se nebudete nutit a budou přirozenou součástí Vašeho života.

  • Lenka

    Dobrý den, ráda bych se zeptala, mám přímo neovladatelnou chuť na čokoládu. Po jídle jsem schopná sníst klidně i celou a to denně. Už jsem si kolikrát řekla dost, ale stejnak si pak zobnu a jede to odznova :( Chci se toho zbavit ale nejde to.

  • Host chatu

    Dobrý den, nejdříve bych doporučila nechat si zkontrolovat denní jídelníček odborníkem, zda Vám něco nechybí či nepřebývá. Z mé praxe jsou chutě na sladké často způsobeny i nevhodně poskládaným jídelníčkem. Psychická stránka neovladatelných chutí na čokoládu je velmi individuální a také doporučuji navštívit odborníka, který Vám pomůže se změnou naučeného chování a pocitů spojených s pojídáním čokolády.

  • PH

    Dobrý den,
    trpěla jsem nadváhou, v dětství dokonce obezitou, nyní jsem v tzv. normě (žel kdejaká 70kg slečna vypadá líp než já se svými 63kg). Dala jsem to dolu zdravou stravou a pohybem. Ale spokojená stále být nemohu.
    Stravuji se stále zdravě, baví mě objevovat nové věci a ani se nijak extra neomezuji.
    Jenomže! Jednou za čas, někdy až moc často, mě chytne záchvatové přejídání a sním i věci, které mi nechutnají, kombinuji potraviny, po kterých by se jiný po.... (Tímto stylem jsem se stravovala v dětství. Dokážu to dokonce i odůvodnit.. Prostě stres a touha najít útěchu v jídle.) Jsem si toho vědoma a vím, že to nikam nevede - maximálně k výčitkám. Poraďte mi prosím, jak tomu předcházet. Někdy to dělám z nudy. Kolikrát ani nejde o stres. Když to na mě přijde, chovám se iracionálně a uvažuji stylem: "dej si ještě, schválně, co tvý tělo snese"....
    Děkuji a pěkný den, PH

  • Host chatu

    Dobrý den, Stres, touha najít útěchu v jídle i nuda jsou častým spouštěčem záchvatovitého přejídání. Jde často o hlubší aspekty, které doporučuji zkonzultovat osobně s odborníkem. Je skvělé, že nad tím takto uvažujete a dokázala jste zhubnout zdravou stravou a pohybem. Stále však nejste spokojená, protože často ztrácíte kontrolu nad jídlem. Uberte na kontrole a zkuste najít jiné způsoby, jak se se stresem, nudou vypořádat a hlavně spokojenost sama se sebou.

  • Pavla

    Dobrý den, paní Douchová, moc Vás zdravím. Ráda si pročítám vaše příspěvky na webu Vím, co jím. Vaše recepty jsou velmi nápadité. Osobně na mě působíte velmi klidným a vyrovnaným dojmem.
    Vím, že psychika je při hubnutí úplně nejdůležitější. Před 2 lety jsem zhubla 12 kg, ovšem ne zcela zdravím způsobem (radikálně jsem zmenšila porce jídla, vynechala sladkosti a dřela ve fitku), poté ovšem přišla životní změna - výměna zaměstnání a váha šla postupně nahoru (stres jsem začala zajídat čokoládou a slanými pochutinami). Má současná váha tedy je 61 kg. Potřebovala bych od Vás radu: jak se lze zbavit závislosti na čokoládě a jak předejít záchvatu přejídání se v období většího stresu, příp. v období smutných až depresivních nálad.
    Děkuji za Vám odpověď.

  • Host chatu

    Dobrý den, Děkuji, těší mě Váš zájem. Na Vaši otázku je těžké odpovědět takto na dálku. Záchvaty přejídání v období stresu a depresivních nálad jsou často naším jediným zdrojem úlevy a povzbuzení. Najít jiné způsoby, které nám v těchto těžkých chvíli pomohou je určitě řešením, chce to podívat se na své potřeby a emoce z blízka a nesnažit se jim uniknout. Nebojte se požádat o pomoc a podporu odborníka, je to řešitelné!:)

  • jouzek

    Dobrý den, pracuji ve 12 hod. směnách 2 denní, 2 noční a 4 volna. Co mám jíst zejména o nočních ? Děkuji

  • Host chatu

    Dobrý den, Častou chybou při nočních směnách bývá celonoční hladovění, popíjení kofeinových a kalorických nápojů a pak velké jídlo těsně před ulehnutím do postele. Během denních i nočních směn hlavně jezte pravidelně každé 2-3 hodiny. Berte si s sebou připravené jídlo z domova. V noci jezte převážně bílkoviny (jogurt, kefír, sýr, šunka, maso, apod) se zeleninou, ať máte neustálý přísun energie. Naposledy však jezte 2-3 hodiny před spaním.

  • meg

    Dobry den!
    Nekdy ve stressu mám velkou chut na sladke a dokud nesnim poradnou davku cukru, nemam pokoj...
    Jinak se snazim o vyvvazenou starvu.
    Jak se vyhnout temto stavum?
    Dekuji Meg

  • Host chatu

    Dobrý den, V období stresu je naprosto přirozené, že máte zvýšenou chuť na sladké. Tělo si žádá více serotoninu a příjemných pocitů spojených se sladkou chutí. Pokud máte tyto výkyvy jinak vyvážené stravy jednou za čas, je to v pořádku. Zkuste však vybírat zdravější sladké varianty.

  • DM

    CO si myslíte o hubnutí při depresích?

  • Host chatu

    Hubnutí při depresích je většinou pouze dočasné a z dlouhodobého hlediska udržení si váhy neúčinné. Chut na jídlo se sice ztrácí, ale organismus stále potřebuje živiny, které nedostává a navíc je takto psychika velmi negativně ovlivněna.

  • Nela

    Dobrý den paní Douchová, moc se mi líbí co ve Vím, co jím děláte. Nedávno jsem Vás viděla s paní hlavatou v Dobrém ránu a bylo to moc fajn! Chtěla bych se Vás zeptat co mám dělat s 6 letou dcerou, která vyžaduje pořád sladké - jak jí to odnaučit?

    Držím pěsti s osvětou-má to cenu!

    Díky.

    N.

  • Host chatu

    Dobrý den, děkujeme za podporu! Iniciativa Vím, co jím se o osvětu úspěšně snaží již řadu let a mě těší být její součástí. U Vaší dcery bych nejdříve zkontrolovala jídelníček, zda je dostatečně pestrý a vyvážený. Často chybějící sacharidy nebo zvýšený výdej energie mají za následek zvýšené chutě na sladké. Sladké děti prostě milují! V jakých situacích dcera sladké vyžaduje? Nabízejte i jiné alternativy v těchto situacích a především dbejte o zdravé varianty sladkého a omezte nákupy typických dětských sladkostí, které obsahují zbytečně velké množství cukru.

Foto: archiv

Diskuse

Diskuze u článků starších půl roku z důvodu neaktuálnosti již nezobrazujeme. Vaše redakce.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Ilustrační fotografie.

Duševní zdraví
Nová módní dieta: Projezte se k lepší psychice

Jakou módní dietu jste se rozhodli letos vyzkoušet? Takovou, která vám pomůže zhubnout, anebo tu, která léčí problémy s duševním zdravím? Existuje dost velká... více

Mléko podle některých lidí přispívá ke vzniku rakoviny a k autoimunitním chorobám.

Životní styl
Proč jsou tak módní diety bez některých potravin?

Letní čas přeje společným večeřím s přáteli. Ale někdo nejí lepek, jiný zase cukr a další tvrdí, že je alergický na laktózu. Vypracování společného menu tak... více

Ilustrační foto.

Izrael
Žena to přehnala s dietou, má nezvratně poškozený mozek

V Izraeli hospitalizovali kvůli poškození mozku ženu, která na doporučení terapeuta tři týdny přijímala pouze vodu a ovocné šťávy. více

Ilustrační foto.

Univerzální dieta
Chce šetřit planetu? Omezte maso, dejte šanci rostlinné stravě

Existuje univerzální dieta prospěšná pro naši planetu i pro naše zdraví? Experti z výboru Eat-Lancet navrhují zdvojnásobit konzumaci rostlinné stravy a snížit... více




Časopis Týden

Předplaťte si časopis Týden

V čísle 06/2024 najdete >




Týden

Sedmička

Interview

Instinkt

TV Barrandov

Kino Barrandov